Vedle perka další nejčastější náhradník pravé svíčkové. Takže se hodí nejen na svíčkovou na smetaně, ale i na steak, případně na carpaccio.
GRILOVÁNÍ
PEČENÍ NA PÁNVI
Recepty - Falešná svíčková - váleček
Váleček falešné svíčkové přímo vybízí k vyzkoušení receptu, který sice v poslední době trochu sešel z očí, ale je pořád vynikající: svíčková wellington. Je možná trochu náročnější, ale stačí trpělivost a péče – a taky se můžete uklidňovat tím, že přece vlastně o nic nejde, protože to není pravá svíčková…
Maso ze všech stran zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhlo. Poté osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí.
Někdo postupuje odspodu, tedy že rozválí listové těsto, na něj vyskládá slaninu, případně parmskou šunku – co máte raději a co máte v dosahu –, plátky vždy jemně přes sebe a na tuto vrstvu pak patří vrstva houbového ragú. Zas záleží na tom, jaké houby máte k dispozici, k tomu je dobré nakrájet nadrobno aspoň jednu šalotku. Restujeme na pánvi na troše oleje do té doby, než houby zbavíme veškeré vody, aby se těsto nepromočilo.
Na vrstvu hub položíme maso a všechno s boží pomocí – případně s pomocí někoho, kdo je po ruce a má šikovné ruce – svineme do úhledného válečku, v němž nebudou pokud možno žádné vzduchové kapsy. Okraje těsta kvůli spojení potřeme žloutkem. A totéž pak uděláme se zabaleným válečkem, aby byl po upečení pěkně lesklý. Na těsto můžeme udělat jemné rýhy, aby nepraskalo a ještě se zvýšil estetický dojem.
Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme tak na 200 stupňů 35 až 45 minut, záleží na tom, jak moc chcete mít maso růžové či spíš hotové – ale well done je rozhodně too much. Můžeme se taky řídit podle barvy těsta.
K masu v těstovém župánku, navíc s houbami, se nabízí nějaká lehká, šťavnatá příloha, případně omáčka. Ale nejlepší je ponechat wellingtonku tak, jak je – je to prostě takový masový moučník a je to skvělé. Takže to nepřehánět s množstvím!
Někdo maso namísto hořčice ještě potírá paštikou z foie gras. A pokud nemáte houby, nebo je nemáte rádi, tak je zkuste nahradit třeba spařeným listovým špenátem.