Libová část přední kližky, jež má na zadní kližce obdobu v karabáčku. V kuchyni se hodí především na vaření a dušení, samozřejmě z ní lze nakrájet i kostky na guláš.
Recepty - Husička
Společně se svým zadním bratrem karabáčkem patří k tomu nejlibovějšímu z kližky. V profesionální gastronomii se často připravuje buďto konfitováním, tedy pozvolným vařením v sádle či jiném tuku, nebo metodou sous vide, tedy opět pozvolna ve vakuu.
Husička je ovšem stejně jako karabáček vynikající i dušená. Pro omáčku je pochopitelně důležitý cibulový základ – množství cibule zase závisí na tom, jestli na konci chcete omáčku zahušťovat moukou. Maso nakrájíme na kostky, případně na plátky, záleží na tom, co se vám líbí víc. Někdo upřednostňuje kostky pro lepší manipulaci v kastrolu, někdo zas plátky, protože to vypadá lépe na talíři…
To, s čím budeme husičku dusit, pak záleží jenom na tom, co máme rádi, případně jaká je sezóna. Když je léto, nabízejí se pochopitelně rajčata a papriky. Když je podzim, můžeme naše hovězí podusit s dýní nebo s houbami, případně navodit loveckou sezónu tak, že přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření či jalovec. Jindy se spokojíme s česnekem a slaninou či s bylinkovým kabátkem. Kdo nespěchá, nemá co zkazit.
Stejně variabilní je v tomto případě i příloha: brambory, rýže, těstoviny, gratinované brambory, bramborové placky nebo i na plechu opečené plátky červené řepy s trochou olivového oleje a soli.