Tento kus masa může mít hned několik využití. Výborně se hodí k tradičním omáčkám, jako je rajská, koprová či křenová. A díky tomu, že je lehce prorostlý, lze z něj také namlít na výborný burger.
DUŠENÍ
GRILOVÁNÍ
PEČENÍ V TROUBĚ
VAŘENÍ
Recepty - Krk
V současnosti nejoblíbenější přípravou hovězího krku je varianta na paprice. Jak prosté – a výsledek je vynikající.
Uděláme klasický cibulo-paprikový základ, tedy nejdřív orestujeme cibuli, poté přidáme sladkou papriku, dále tak jednu lžíci rajčatového protlaku, na kostky nakrájený a osolený a opepřený hovězí krk. To vše zalijeme hovězím vývarem a dusíme doměkka.
Někdo do tohoto receptu ještě přidává bobkový list, celý černý pepř a nové koření. A také záleží na tom, jestli chcete zahušťovat jíškou – tedy moukou. Pokud ne, pak je dobré dát na začátku trochu víc cibule, která svou konzistencí omáčku zahustí.
Maso vyjmeme z omáčky, kterou tedy zahustíme jíškou – případně svaříme na hustotu, která se nám zamlouvá. Na konci přidáme normální nebo zakysanou smetanu, asi půl litru. Dochutíme a také lze na závěr, po vypnutí, přidat ještě pár kostek másla, kvůli zjemnění a zahuštění. Pokud ale dáváme jíšku, pak je asi dobré před tímto závěrečným krokem omáčku přecedit.
Jako příloha se hodí stejně tak noky jako těstoviny či rýže.