Stejně jako u vrchní šálu se jedná o kus masa, na který je radost pohledět. Hodí se na pečení, na dušení, na steak, stejně jako třeba na roastbeef.
DUŠENÍ
GRILOVÁNÍ
PEČENÍ NA PÁNVI
Recepty - Kýta spodní šál
Dalším tradičním receptem, který v současné době trochu pozbyl lesku, je hovězí stroganoff. A pozbyl lesku neprávem, protože je to rychlé jídlo se skvělou omáčkou.
Stačí dát na trochu oleje nebo přepuštěného másla najemno nakrájenou cibuli, poté na čtvrtky nakrájené žampiony a najemno pokrájený stroužek česneku. Když je to všechno opečené do zlatova, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, dijonskou hořčici a asi půl litru hovězího vývaru – a potom ještě stejné množství zakysané smetany. Zredukujte na hustotu, která se vám bude zamlouvat.
Do další pánve dáme opět trochu oleje a opečeme na něm zprudka osolené a opepřené nudličky spodního šálu. Při krájení masa opět myslíme nejen na to, aby se pořádně propeklo, ale taky na to, aby se na talíři pak dobře jedlo. Když je maso hotové, do pánve vlijeme omáčku a dokončíme nadrobno nakrájenou okurkou. Pokud je ještě třeba, přidáme zakysanou smetanu nebo vývar a dochutíme – solí, pepřem, citronovou šťávou.
Nejlepší přílohou k tomuto receptu je rozhodně rýže. Někdo ale preferuje hranolky.