Vyzrálé hovězí
nemusí stát spoustu peněz
nemusí být složité na přípravu
nemusí plout přes oceán z Jižní Ameriky

Kýta vrchní šál

Kýta vrchní šál

Při pohledu na tenhle nádherný kus masa člověka napadne lecjaké využití. Steak, dušené plátky, tatarský biftek… Libové maso, které žádného kuchaře nenechá v klidu.

 

DUŠENÍ
GRILOVÁNÍ

Zpět na dělení masa...

Recepty - Kýta vrchní šál


Pokud máte trpělivost a dostatek umu, pak se má maso na tatarák správně naškrábat ostrým nožem – po vlákně tedy přejíždějte nožem po „hřbetu“ vašeho kusu masa. V opačném případě ho můžete nahrubo umlít.

 

Necháme chvíli zchladit v ledničce. A potom už stačí smíchat s dalšími ingrediencemi – tedy žloutkem, hořčicí, kečupem, nadrobno nakrájenou hořčicí, nasekanými kapary, tabaskem, sójovou a worcesterskou omáčkou, olivovým olejem a vinným octem, solí, pepřem, někdo přidává třeba i lžičku koňaku, chilli papričky nebo drcený kmín. Opět platí pravidlo: nedávejte tam nic, co nemáte rádi, a klidně tam dejte to, co vám tam chybí, je to vaše jídlo.

 

K tataráku se pochopitelně nejlépe hodí topinky potřené česnekem.

 

Ale tady je ještě dobré něco podotknout, protože tatarský biftek je častým party jídlem. Pokud hosty dobře neznáte, nechte raději maso samotné, jenom ho vytvarujte tvořítkem do úhledných porcí. A vedle připravte volně k použití jednotlivé ingredience. Protože nevíte, co kdo jí a nejí a kolik tam toho chce.

 

Někdo nejí vejce, někdo nesnáší kečup, někdo sójovou omáčku, jiný zas cibuli… A jakmile to všechno zamícháte, bude tam pak někdo sedět s rukama v klíně a otráveně pozorovat ostatní, jak se cpou.

 

Stejné je to s topinkami. Někdo rád ty mastné na oleji, někdo chce jen ty nasucho. A někdo přikusuje stroužky česneku jak jablko, někdo česnek naprosto nesnáší.

 

Ovšem buďte připraveni na to, že vaše empatie může být „oceněna“ i tím, že se někdo z hostů bude tvářit otráveně, když se dozví, že se s tím má „patlat“ na talíři sám. Takový už je holt život, opravdu všem se zavděčit nelze.

 

Ještě existuje belgická varianta, kdy se maso umele najemno, ostatní ingredience se také nakrájí velmi najemno, přidá se nasekaná petrželka, nikoliv žloutek, nýbrž majonéza, hoblinky parmazánu a namísto topinek jsou přílohou hranolky. A jelikož ty belgické jsou poněkud masivnější, možná je dobré je před smažením chvíli povařit.

NECHTE SE INFORMOVAT O TOM, KDY SI
BUDETE MOCI VYZVEDNOUT VYZRÁLÉ DOMÁCÍ HOVĚZÍ!
Uložit k odběru

RYCHLÝ KONTAKT



Statek Adámek
Čelina 1, 262 03 Nový Knín

+420 775 596 676
info@domacihovezi.cz

IČ: 70566933
DIČ: CZ7108281708

Jsme také na Facebooku!

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA ©2019 STATEK ADÁMEK