Vyzrálé hovězí
nemusí stát spoustu peněz
nemusí být složité na přípravu
nemusí plout přes oceán z Jižní Ameriky

Líčka

Líčka

Část krávy, která byla nadlouho zcela zapomenuta, aby se z ní v posledních letech stal obrovský hit. Zaslouženě, nejvíce namáhaný sval u přežvýkavců totiž nabízí velmi jemné maso.

 

DUŠENÍ
PEČENÍ V TROUBĚ

Zpět na dělení masa...

Recepty - Líčka


Hovězí – či telecí, a ostatně i vepřová – líčka jsou nejen důkazem toho, že z outsidera se může stát hvězda, ale taky toho, že poptávka určuje nabídku. Tím, co bylo na líčkách sexy, totiž nebyl jenom fakt, že se jedná u chutné, jemné maso, ale také to, že ho lze pořídit za hubičku. To už dnes tak úplně neplatí, ale i tak je nutné líčka vyzkoušet, aby každý viděl, že se nejedná o mnoho povyku pro nic.

 

Líčka rozkrájejte na menší kusy, aby se vám s nimi snadno zacházelo v hrnci, a taky s ohledem na servírování. Osolené a opepřené kusy masa zprudka opečeme na oleji, poté je vyndáme, přidáme olej a stejně orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli.

 

Na konci přidáme asi pět stroužků česneku, klidně vcelku, a následně také několik lžic kvalitního rajčatového protlaku – rozhodně si toto jídlo nezkazte tím, že do něj naprskáte nejlacinější kečup! – a dvě deci vína Marsala. Pokud toto víno nemáte a nechcete ho kupovat, tak ho rozhodně nenahrazujte nějakým pražským výběrem, lepší je ho vynechat. A stejně tak pokud vůbec nemáte rádi víno v omáčkách – nikdo vás nemůže k ničemu nutit, je to vaše jídlo: Nikdy nedávejte do jídla nic, o čem víte, že to nemáte rádi, jen proto, že je to v receptu!

 

Počkáme, až se většina vína odvaří, pak k zelenině přidáme líčka a zalijeme asi půllitrem hovězího vývaru. Necháme dusit, dokud líčka nejsou měkká, v případě potřeby ještě přilijeme vývar.

 

Poté líčka vyjmeme z omáčky, kterou přecedíme a svaříme na hustotu, s níž budeme spokojeni. Na závěr, po vypnutí, ještě vmícháme kostičky másla, které, jelikož už se nebude vařit, omáčku nejen zahustí, ale také mu dodá krémovou konzistenci. Samozřejmě dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba, případně majoránkou.

 

Žampiony – vcelku či rozkrájené na čtvrtiny – opečeme krátce na oleji s kořenovou zeleninou, která nám zbyla po přecezení omáčky. Záleží pak už jen na vás, jestli tuto směs vmícháte do omáčky, stejně jako líčka, a přidáte nejen kvůli zlepšení vizuálního vjemu nakrájenou petrželku, nebo všechno dáte dohromady až na talíři. Závisí to i na tom, jak moc jednotlivé komponenty vychladly, a tedy potřebují v omáčce přihřát.

 

Jako příloha se rozhodně nejvíc hodí bramborová kaše.

NECHTE SE INFORMOVAT O TOM, KDY SI
BUDETE MOCI VYZVEDNOUT VYZRÁLÉ DOMÁCÍ HOVĚZÍ!
Uložit k odběru

RYCHLÝ KONTAKT



Statek Adámek
Čelina 1, 262 03 Nový Knín

+420 775 596 676
info@domacihovezi.cz

IČ: 70566933
DIČ: CZ7108281708

Jsme také na Facebooku!

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA ©2019 STATEK ADÁMEK