Vyzrálé hovězí
nemusí stát spoustu peněz
nemusí být složité na přípravu
nemusí plout přes oceán z Jižní Ameriky

Nízký roštěnec

Nízký roštěnec

Tohle je ta pravá roštěná, velký, podlouhlý kus zádového svalu… A jak už název napovídá, hodí se toto mramorované maso na rošt, ale i na steak, na dušení či na roastbeef.

 

GRILOVÁNÍ
PEČENÍ NA PÁNVI

Zpět na dělení masa...

Recepty - Nízký roštěnec


Pokud máte nejen nízký roštěnec, ale u něj i kost a z druhé strany svíčkovou, pak je nadějně zaděláno na T-bone steak. To ale asi nemáte… A pokud chcete roastbeef z libovějšího, tedy i o něco méně šťavnatého masa, než je vysoký roštěnec, pak je zas třeba toho nízkého roštěnce pořádný kus.

 

Dobře, tak zkusíme něco klasického – ne, nejde o takové ty omáčkové roštěnky, co vařily či ještě vaří naše maminky. Jde o vídeňskou roštěnou. To, že se jedná o klasický recept, naznačuje to, že bude třeba trocha mouky. V ní totiž obalíme jak plátky masa, tak cibuli, kterou si nakrájíme na kolečka a rozdělíme ještě na kroužky.

 

Cibuli pak osmažíme na oleji, buďto v pánvi nebo ve fritéze – v druhém případě ale jen, pokud nejde o temnou tůni, do které se léta práší a která vypadá, jako kdyby se tam rozpustilo několik pneumatik od traktoru. Když je cibule zlatá, vyndáme a necháme pořádně vykapat, případně ještě můžeme dát na talíř s ubrouskem.

 

Maso nanejvýš naklepeme pěstičkou nebo vytlačíme konečky prstů, osolíme, opepříme a potom obalíme v mouce a dáme na pánev s dobrým olejem, případně přepuštěným máslem, které jsme si koupili nebo sami udělali – jedná se máslo, které bylo zbaveno veškeré vody pomalým zahříváním a odpařováním, takže se nepřepaluje.

 

Když je maso z obou stran opečené, vyndáme ho a do té samé pánve dáme cibuli nakrájenou najemno, potom dijonskou hořčici a trochu bílého vína, které necháme odpařit, a nakonec přidáme hovězí vývar. Zredukujeme na hustotu, která se nám líbí, případně můžeme po vypnutí vmíchat ještě pár kostek másla pro zjemnění i zahuštění. Dochutíme solí a pepřem.

 

Pokud nemáte vývar a nechce se vám s touhle omáčkou dělat, pak samozřejmě možno použít demi glace, jestliže ho máte v lednici vždy v pohotovostní poloze.

Jako příloha se hodí třeba brambory uvařené ve slupce, opečené na másle či oleji a osolené – na konci možno přidat nějakou bylinku, aby brambory ovoněla. Nebo je lze taky nakrájet syrové na plátky a péct s rozmarýnem, šalvějí či tymiánem v troubě. Ale pozor, aby se vám bylinky nepřipálily. A pokud už se vám to „povede“, nechte jenom jejich vůni, která ulpěla na bramborách, ale samotné je do talíře rozhodně nedávejte, protože by to dobře nevypadalo ani nechutnalo.

 

NECHTE SE INFORMOVAT O TOM, KDY SI
BUDETE MOCI VYZVEDNOUT VYZRÁLÉ DOMÁCÍ HOVĚZÍ!
Uložit k odběru

RYCHLÝ KONTAKT



Statek Adámek
Čelina 1, 262 03 Nový Knín

+420 775 596 676
info@domacihovezi.cz

IČ: 70566933
DIČ: CZ7108281708

Jsme také na Facebooku!

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA ©2019 STATEK ADÁMEK