Další z opomíjených částí krávy, i když ti zběhlejší se po něm vždycky shánějí. Vědí totiž, že pokud chtějí udělat opravdu lahodný vývar, pak je oháňka nezbytností.
Recepty - Oháňka
V poslední době se stalo módou hovězí oháňku konfitovat, ale její doménou je pořád vývar. Takže oháňku nasekanou tak, aby se nám s ní dobře manipulovalo, dáme do studené, osolené vody společně s černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem, kořenovou zeleninou a cibulí.
Jakmile je maso měkké, vše z vývaru vyndáme, případně ho přecedíme. Maso z oháňky obereme a nakrájíme tak, aby se snadno jedlo. To je jeden z častých problémů mnoha polévek – maso, zelenina či nudle jsou příliš dlouhé a špatně se nabírají, případně jedlíkovi padají z pusy… Stejně tak nakrájíme zeleninu, všechno vrátíme do vývaru, který dochutíme, a na závěr dáme nadrobno nakrájenou petrželku nebo pažitku.
Také je možné uvařenou, nakrájenou zeleninu ještě opéci na másle společně s žampiony. Tuto směs pak dáme do talíře a zalijeme vývarem s nakrájeným masem. Polévka tak bude bohatší o další chuť a taktéž bude díky máslu jemnější.