Stejně jako veverka se jedná o malý sval v oblasti bránice. Stačí odstranit silnou blánu na jejím povrchu a je tu další horký favorit, pokud se jedná o steakové maso.
Recepty - Oponka
Oponka, to je stejný případ jako veverka. Nezaslouží si nic lepšího než to, abyste si z ní udělali úžasný steak. Takže ponecháme vcelku a grilujeme po vlákně – ještě předtím ale maso pochopitelně potřeme olejem a rozpálíme gril nebo pánev.
Záleží na tom, jak je maso vysoké a jak moc ho chcete propéct, měly by ale stačit tak 2–3 minuty z každé strany. Maso necháme odpočinout a mezitím v rendlíku nebo přímo na pánvi, na které jsme maso pekli, v troše vývaru nebo vody necháme rozředit a provařit demi glace – hnědou omáčku, kterou jsme si buďto koupili, nebo udělali z hovězích kostí, kořenové zeleniny, červeného vína a rajského protlaku. Svaříme na ideální hustotu, po vypnutí vmícháme kostky másla pro zjemnění a dochutíme pepřem a solí, případně ještě nějakou bylinou.
Maso nakrájíme přes vlákno a přelijeme demi glace. Jako příloha výborně poslouží třeba malé brambory vařené ve slupce nebo chřest.
Co se týče dochucování či dalších ingrediencí, lze samozřejmě experimentovat a řídit se vlastní chutí, ale rozhodně je dobré zůstat u bylinek, případně u takových základních chutí, jako je česnek či cibule. Rozhodně by neměla být chuť výborného hovězího přebita kečupem nebo nějakým dressingem z umělohmotné láhve, který byl v supermarketu v akci. Je to sice vaše jídlo, ale vaše peněženka platila za to skvělé maso, tak proč si ho kazit nějakou chemickou hrůzou.