Vyzrálé hovězí
nemusí stát spoustu peněz
nemusí být složité na přípravu
nemusí plout přes oceán z Jižní Ameriky

Ořech

Ořech

Pokud hledáte libové maso na dušení, pomalé pečení v troubě či pozvolné grilování, pak jste na správné stopě. Pomalu a pozvolna proto, že ořech bývá někdy poněkud tvrdší oříšek.

 

DUŠENÍ
PEČENÍ V TROUBĚ
GRILOVÁNÍ

Zpět na dělení masa...

Recepty - Ořech


Pokud máme takový pěkný kus masa vcelku, jakým je ořech, pak je dobré udělat si zas jednou trochu času a rozpálit troubu.

 

Tohoto nadějného puclíka totiž můžeme s láskou a péčí našpikovat a nechat pozvolna péct. Špikujeme úzkým dlouhým nožíkem, který zabodneme do masa a jemně, ale důrazně s ním „v ráně“ pootočíme, čímž vytvoříme tvar skoby, a potom nožem zatlačíme na cípek, který vznikl uprostřed této skoby, abychom vytvořili otvor. Následně hranolek dobře vychlazeného špeku necháme po čepeli nože vklouznout na místo určení. Dobré je, když špek nevyčuhuje z masa, protože při pečení by vylezl jistě ještě více. Stejně pak postupujeme s česnekem, pokud ho máme rádi.

 

Špikujeme po vlákně – tedy pokud nám jde o to, aby maso potom hezky vypadalo na talíři. Protože víme, že maso budeme krájet přes vlákno. V případě, že je kus dlouhý, našpikujeme z obou stran. Dá se také udělat varianta, že česnek našpikujeme po obvodu celého válce masa s výjimkou dvou ploch, kam jsme po vlákně dali špek.

 

Maso můžeme pokapat trochou olivového oleje nebo mu udělat máslovou čepičku, která po něm v troubě pozvolna steče. Také je dobré při pozvolném pečení podlévat, buďto vodou, vývar je ale pochopitelně lepší. Jde taky o to, jestli chceme mít spíš šťávu, nebo omáčku, a kolik.

 

Pokud chcete mít omáčky více, je samozřejmě třeba více vývaru a následně buďto zahustit, ale lepší možná bude, když na začátku dáte pod maso dvě nakrájené cibule, které omáčku zesílí a poté i zahustí. Na konci je ještě do ní dobré vmíchat pár kostek másla, aby se zjemnila a zahustila. Stačí už jen dochutit solí a pepřem.

 

A taky si dát záležet na krájení masa – je třeba ostrý nůž a chvilka pečlivosti. K tak měkkému, voňavému masu s dobrou omáčkou stačí obyčejné brambory, třeba vařené vcelku, pokud máte podobně velké. Ještěže ten Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, jinak bychom ke všemu snad museli jíst knedlíky.

NECHTE SE INFORMOVAT O TOM, KDY SI
BUDETE MOCI VYZVEDNOUT VYZRÁLÉ DOMÁCÍ HOVĚZÍ!
Uložit k odběru

RYCHLÝ KONTAKT



Statek Adámek
Čelina 1, 262 03 Nový Knín

+420 775 596 676
info@domacihovezi.cz

IČ: 70566933
DIČ: CZ7108281708

Jsme také na Facebooku!

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA ©2019 STATEK ADÁMEK