Část plece, snadno rozpoznatelná pro šlachu uprostřed svalu, jež se hodí nejlépe jako vařené maso do tradičních omáček. Očištěnou ji ale lze použít i na steak či tatarský biftek.
DUŠENÍ
PEČENÍ V TROUBĚ
VAŘENÍ
Recepty - Plec loupaná
Loupaná plec je vynikající, ale pro mnohé má přece jen určitý handicap. Což o to, na povrchu jde blány odstranit, ale uvnitř tohoto svalu se skrývá šlacha, která leckterou křehkou duši na talíři odpuzuje. Protože na talíři – zvlášť pokud je maso v omáčce – je opravdu dobré, pokud už se s masem nemusí bojovat a není nutné ho přebírat a vykrajovat.
Pro někoho neobstojí ani argument, že dlouhým vařením, po němž se loupaná plec použije k tradičním omáčkám, jako je koprová, houbová či rajská, či táhlým pečením tato šlacha vlastně zmizí.
Někdo se pokouší šlachy zbavit tím, že sval rozřízne podélně na dva stejné kusy a šlachu mezi nimi odstraní. Ale to chce čas, velkou šikovnost s nožem – a stejně přijdeme o souvislý kus masa, případně z něj už neuděláme plátky. Jiní se šlachy zas elegantně zbaví v průběhu krájení loupané plece na kostky.
Pokud zůstaneme u loupané plece vcelku, pak je výborná pečená v troubě. V tomto případě je dobré ji asi nejdřív zprudka zatáhnout na velkém plameni na troše oleje. A potom už se dají přidat klasické ingredience jako cibule, protlak, kořenová zelenina, vývar a víno.
Pokud ovšem nemáte rádi víno, dá se samozřejmě podlévat i pivem. Ale možná jsou lepší varianty – namísto kořenové zeleniny a vína dát rajčata a papriky nebo houby, případně loupanou plec pořádně vyválet v závěji nasekaných bylinek. Anebo zkuste spojení libečku a česneku – ale pozor, ať ta vůně nepřiláká hladové sousedy.