Královna hovězího, kolem níž se vše točí. I když v posledních letech se o ní napovídalo mnoho špatného: příliš drahý a nudný kus masa. Ano, svíčková je prostě „jen“ sázka na jemnost.
Recepty - Pravá svíčková
Ke královně hovězího se hodí velmi jednoduchý recept – návod pro ty, kterým se zkrátka nechce vařit, případně pro ty, kteří museli dát sporák do zastavárny a za získané peníze si koupili nádherný kus svíčkové.
Maso ze všech stran obalíme drceným pepřem a mořskou solí – obojího dáme tolik, aby to podle nás nebylo málo ani moc. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazáku, kde necháme aspoň hodinu, zkrátka necháme tam maso téměř zmrznout, protože musí být dostatečně tuhé, aby se dobře krájelo.
Ale tím, že se pak bude krájet na tenoučké plátky, zas velmi rychle roztaje, takže žádný strach. Čas mezi momentem, kdy maso dáme do mrazáku, a chvílí, kdy ho odtud ztuhlé vyndáme, je třeba věnovat soustředění na to nejdůležitější. A to je právě krájení, protože to opravdu musí být téměř průsvitné plátky – ne jako když si taťka v noci u lednice krájí kolečko turisťáku. A je jedno, jestli se spolehnete na svou ruku a nůž nebo na svůj kráječ.
Plátky klademe na talíř a je lépe, když se moc nepřekrývají, aby se neslepovaly. Maso pokapeme olivovým olejem. Někdo má rád kapary, někdo černé olivy, někdo rukolu, někdo majonézu a bagetu, a jiný zas ještě čerstvý pepř na každý plátek průhledného syrového masa.
Vedle krájení je tu ale ještě jedno úskalí, pokud jste carpaccia udělali velký kus: aby vám nezevšednělo, nebo abyste se ho nepřejedli. Je to lehké jídlo, které má být vzácností, už proto, že je z toho nejlepšího kusu hovězího. Pokud tedy máte strašný hlad, rozhodně ho nezkoušejte zahnat kapitální porcí carpaccia – to je totiž chuťovka!