Když guláš, tak kližka. Jak už název napovídá, „klih“ je základem skvělé omáčky, i když maso je poněkud šlachovitější. Při pomalém pečení ale i z kližky vznikne křehká dobrota.
Recepty - Přední kližka
Necháme kližku vcelku, dáme do pekáče s trochou oleje, v tomto případě se k rajčatům nejlépe hodí olivový. Přidáme na půlky nebo alespoň na čtvrtky rozkrájená a osolená a opepřená rajčata – kdo je detailista, může je dopředu spařit, zchladit a oloupat.
Je dobré, když se rajčata nekrčí někde u okraje, ale je dost místa na to, aby se taky pekla pěkně vedle masitého hlavního hrdiny – a neuškodí snítka rozmarýnu. Stejně tak se hodí přidat třeba dvě cibule nakrájené jenom na kolečka a několik stroužků česneku vcelku – v tomhle jídle nejde o jemné krájení, nýbrž o jemnost chuti. Pokud ale nemáte rádi česnek či rozmarýn, nebo ho nemáte, tak se nic neděje.
Co se týče množství jednotlivých ingrediencí – není to až tak důležité, podstatnější je udržovat zdravý poměr mezi jednotlivými surovinami, případně nepoměr, pokud chcete, aby některá z přísad hrála hlavní roli.
Dáme péct do trouby a počkáme, až rajčata pustí všechnu vodu a poté případně ještě podléváme – spíše vývarem, nebo vodou. Pivo se k rajským jablíčkům moc nehodí a víno by zas chtělo hned hrát příliš prim, a nám jde v tomto případě o maso a o rajčata.
Tohle je recept, při němž je třeba být trpělivý. Takže rozhodně není možné začít vařit s tím, že máte hlad – naopak je třeba se předtím, než začnete vařit, pořádně najíst, čímž bude vaše trpělivost zajištěna. Dělat hovězí steaky není nic pro váhavce a pečení či dušení hovězího zas není nic pro neurotiky.
Před dokončením odklopíme horní část pekáče či alobal a maso přelijeme, aby bylo krásně opečené. Na konci by maso mělo být „jako dort“, tedy měkké a taky všechny šlachy a blanky by se měly vlastně vypéct, pečením rozpadnout. A chybět by neměla ani silná a hustá šťáva, kde se cibule, česnek i rajčata úplně rozvaří, ale také by měl vydatně pomoct klíh, jak napovídá název tohoto kusu masa.
Příloha bude vedle této božské krmě vždycky jen nepodstatnou přílohou. Takže stačí dobré pečivo od vašeho pekaře.