Materiál pro ty, kteří mají rádi výzvy. Rozsáhlý kus má tři části výborné jako steak: zrcátko, bryndáček a vnitřní oponku. A zbytek pupku je zas nejlepší pořádně podusit.
Recepty - Pupek
Pupek, tedy vlastně hovězí bok, lze samozřejmě dusit nebo i vařit a použít jako maso ke klasickým bešamelovým omáčkám s houskovým knedlíkem. Ale jsou části, které se zkrátka hodí nejlépe na steak, takže není divu, že se grilovaný pupek stává čím dál žádanějším zbožím.
Navíc ty jeho části, které se na steak hodí, nejen skvěle chutnají, ale taky se krásně jmenují – bryndáček či zrcátko. A zase stačí jemně potřít olejem a dát na pánev a grilovat tak dvě, tři minuty po vlákně z obou stran. Maso necháme odpočinout a uděláme omáčku – nejlépe z demi glace. Pokud nemáte demi glace nebo se vám omáčka dělat nechce, případně si na ni netroufáte, stačí maso nakrájet přes vlákno na plátky.
Samozřejmě nejlepší ale je pupek teplý, dobře osolený a opepřený s lahodnou, silnou omáčkou a kvalitními vařenými brambory. Ovšem stejně tak ho lze nakrájet a maso jíst pak i studené, třeba s nějakou studenou omáčkou a pečivem – v letních dnech se to navíc jeví jako ideální řešení.
Dobře se ale ke steaku hodí samozřejmě taky chřest, pokud je jeho sezóna, případně lehký ředkvičkový, okurkový nebo kedlubnový salát.