Drobný bohatě prokrvený a jemně mramorovaný sval, který se nachází v blízkosti jater. I proto má tak vynikající, výraznou chuť. Jedna z nejlepších možností, pokud máte chuť na steak.
Recepty - Veverka
Veverka je nejen velmi dobrou volbou, pokud chcete udělat steak, ale platí to i obráceně: na nic jiného se veverka tak dobře nehodí jako na steak.
Nejlepší je nechat ji vcelku, vetřít do masa trochu olivového oleje a dát na gril či na pánev a opéct zprudka po obou stranách asi tak dvě minuty, podle toho, jak máte steak rádi – ovšem nejlepší je medium rare, tedy vevnitř skoro syrový.
Maso necháme odpočinout a do výpeku přidáme trochu demi glace – hnědé omáčky, kterou jsme si buďto koupili nebo ještě v lepším případě sami připravili z hovězích kostí, červeného vína, kořenové zeleniny a rajčatového protlaku –, případně ještě s trochou vývaru či vody, po vypnutí vmícháme kostky másla po zahuštění a zjemnění a dochutíme.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a osolíme a opepříme. A platí, že šťávou podléváme, omáčkou přeléváme – ale řeč je pouze o mase, příloha nemá být omáčkou přelitá ani pocintaná nikdy!
Nejlépe se chuť skvělého steakového masa snoubí se syrovou zeleninou – třeba pokrájeným rajčetem a paprikou. Stačí osolit, opepřit, případně zakápnout balsamicovým octem a olivovým olejem. A k tomu nějaký výborný chléb. Při téhle kombinaci se i největším pesimistům najednou zdá, že život je fajn.
Tedy jen do té doby, než dojí a musí jít umýt nádobí a sporák… To je totiž trochu nevýhoda steakové úpravy v domácích podmínkách – buďto to hrozně čoudí nebo to strašně prská, případně obojí. Takže nikdy nedělejte ve své kuchyni steaky po velkém gruntování.