Vyzrálé hovězí
nemusí stát spoustu peněz
nemusí být složité na přípravu
nemusí plout přes oceán z Jižní Ameriky

Zadní kližka

Zadní kližka

Stejně jako přední kližka se používá na guláš či na pečení. A pokud se kolenní část nařeže i s morkovou kostí na plátky, získáme materiál pro tradiční ossobuco.

 

DUŠENÍ
PEČENÍ NA PÁNVI
VAŘENÍ

Zpět na dělení masa...

Recepty - Zadní kližka


Ossobuco znamená kost s dírou, takže je jasné, že na tenhle recept potřebujeme plátek kližky s morkovou kostí. Správně má být telecí, ale kvalitní hovězí nemůže rozhodně nic zkazit.

 

Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek – můžeme přidat i na kostičky nakrájenou mrkev a celer, případně řapíkatý celer. Když je to všechno orestované, vyndáme z pekáče nebo hrnce. Pokud je třeba, přidáme olej a na něj dáme plátky kližky, jejichž okrajovou šlachu jsme si nařízli, aby se maso nekroutilo, a které jsme taky omoučili. Zprudka opečeme z obou stran a poté vrátíme cibuli se zeleninou zpátky k masu a zalijeme kvalitním červeným vínem. Někdo raději používá bílé. A někdo se obejde bez vína.

 

Počkáme, až se víno trochu odpaří. Přidáme rajčata – buďto oloupaná z konzervy, případně čerstvá nebo spařená a zbavená slupky. Dále bobkový list, sůl, případně i trochu cukru nebo větvičku tymiánu. Zalijeme klidně až litrem vývaru.

 

Někdo maso pomalu dusí na sporáku, ale lepší asi je dát ho do trouby. Necháme tam maso, dokud nezměkne, většinou tak dvě hodiny, můžeme ho i obrátit. Před koncem se má maso posypat ještě gremolatou, což je směs najemno nasekaného česneku, zelené petrželky a citronové kůry (jen to žluté, ne to bílé gumové a hlavně hořké!). Morek, pokud zůstane v kosti, lze podávat jako součást jídla, jinak ho také možno nechat rozpustit do omáčky, která se tím pochopitelně zlepší.

 

Uvidíte, že tenhle recept bude další jasným důkazem, že kližka není žádné špatné maso, jenom si žádá určitý čas. Jako příloha se většinou podává šafránové rizoto, případně bílé pečivo, ale špatnou volbou nejsou ani vařené brambory, které se výborně hodí k omáčce.

 

Pokud nemáte rádi rajčata či víno, nebo se vám zdá, že tenhle recept vyžaduje zbytečně spoustu ingrediencí, můžete zkusit kost s dírou a s kližkou připravit i jinak. Třeba jenom s cibulí a česnekem a s houbami. Výsledkem bude taky skvělé omáčka a v ní křehké maso.

NECHTE SE INFORMOVAT O TOM, KDY SI
BUDETE MOCI VYZVEDNOUT VYZRÁLÉ DOMÁCÍ HOVĚZÍ!
Uložit k odběru

RYCHLÝ KONTAKT



Statek Adámek
Čelina 1, 262 03 Nový Knín

+420 775 596 676
info@domacihovezi.cz

IČ: 70566933
DIČ: CZ7108281708

Jsme také na Facebooku!

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA ©2019 STATEK ADÁMEK